Social Missions

ART=MIND

ART=MIND is een mindfulness traject voor artiesten. We gaan op een holistische manier werken aan de mens achter de artiest. En dat doen we aan de hand van de ‘binnenwereld’ die van grote invloed is voor het de carrière van de artiest.

Het werken in de muziekindustrie is intensief. Veelal gaat deze manier van werken ook ten koste van de artiest. Een goede balans tussen presteren en goed voor jezelf zorgen is dan zoek.

Mensen die in de creatieve industrie werken hebben drie keer meer kans op psychische problemen. Artiesten worstelen veelal met angst, stress gerelateerde ziekten, burn-outs en mentale inzinkingen. Ze hebben meer tools en vaardigheden nodig om op tijd te kunnen signaleren wanneer ze zich moeten terugtrekken om voor zichzelf te zorgen.

Tijdens de sessies willen we inzichtelijk maken waar de artiest staat en ontdekken of er een disbalans is. Middels opdrachten, groepsgesprekken, 1 op 1 sessies en inspirerende gastcoaches zal de artiest aan het einde rit genoeg handvatten hebben om de carrière vanuit de nieuwe inzichten voort te zetten.


Who do you think you are?

Op vrijdag 28 september 2019 presenteerde Sabrina een dubbele primeur: de opening van de tentoonstelling ‘Who Do You Think You Are?’ en de allereerste showcase ter gelegenheid van haar gloednieuwe album ‘Underneath the Surface’. De tentoonstelling bestond uit werken van negen beeldend kunstenaars, waarvan zeven nieuw werk creëren. Gedurende de hele tentoonstellingsperiode is er een cross-disciplinair aanbod aan publieksprogramma.

De vele dimensies van identiteit vormen het centrale thema. Het doel is een positieve stimulans te bieden aan de zoektocht naar nieuwe definities van identiteit.

In haar zesde en nieuwe album ‘Underneath the Surface’ neemt Starke ons mee in haar persoonlijke reis naar de lagen van haar eigen identiteit. “Op mijn album deel ik mijn zoektocht en ontstond het verlangen dit groter te maken dan mijzelf. Ik wil een setting creëren waar ik met mijn publiek dit onderzoek kan voortzetten”, vertelt ze. Dat het hierbij gaat om de zoektocht en niet de antwoorden wil ze graag extra benadrukken. “Laten we alles omarmen wat we ontdekken en tegenkomen.” Bij het ontwikkelen van de tentoonstelling werkte Starke nauw samen met adviseur, kunstenaar en curator Charl Landvreugd.


Tentoonstelling

Kunstenaar Jasper Niens maakt voor deze gelegenheid een indrukwekkende installatie genaamd Under the Mango Tree. Dit paviljoen fungeert als ontmoetingsplek voor de gemeenschap en als locatie van het publieksprogramma. Under the Mango Tree is geïnspireerd op de mangoboom waar communities in Afrika samenkomen en verhalen delen met elkaar. “Een holistische en spirituele setting waar iedereen welkom is”, beschrijft de zangeres enthousiast. “Het is een safe space waar verhalen, gedachten en visies worden gedeeld.” De koepel omarmt het publiek en biedt door haar ronde vormen geborgenheid. Een technisch hoogstandje gebouwd met een uniek systeem van staal en hout, waaraan Niens twee jaar gewerkt heeft en nu zijn eerste toepassing vindt.

Naast Niens zijn er ook andere kunstenaars, zoals Brian Elstak die met zijn potlood als wapen, een door hiphopcultuur en comics geïnspireerde stijl, een alternatief universum verbeeldt waarin nieuwe generaties zich kunnen herkennen. Antonio Jose Guzman, de Nederlands- Panamese audiovisuele kunstenaar, presenteert The Supreme Exodus. Een combinatie van Latijns-Amerikaanse migratie- en demonstratiebeelden en een grafische weergave van zijn eigen DNA. Daarnaast geeft Starke een podium aan jonge talenten zoals Rasheed Vlijter, Sandim

Mendes en Kevin Osepa. Met de video-installatie genaamd Santos, geeft Osepa de dualiteit weer tussen het hedendaagse leven en de spirituele wereld. Het publiek kan ook even wegdromen in de wolken van ontwerpersduo Mickael Martins Afonso & Caroline Escaffre-faure, of zich laven aan een nieuwe installatie van Sara Nuytemans rondom zelfgenezende krachten. Charl Landvreugd presenteert met zijn werk de connectie tussen etniciteit, nationaliteit en lokaliteit die samenkomen in de Nederlandse samenleving.


Publieksprogramma en educatieprojecten

In samenwerking met schrijfster Christine Otten en organisaties Concrete Blossom, Music Matters, HipHopHuis Rotterdam en Right About Now INC., programmeert Sabrina Starke een reeks van vijf inspirerende events. Hier staan muziek, literatuur, dans en voordracht centraal. Een uitstekende gelegenheid om tradities en culturen van verschillende etnische groepen te leren kennen en begrijpen. Ontmoetingen, theatrale jamsessies en dance battles maar ook storytelling en songwriting sessies kwamen aan bod.

Video Sabrina Starke – TENT Rotterdam

(Foto’s in map)